Welkom in de Abdijkerk 1 - 2 - 3 - 4 - 5De Abdijkerk heeft als voormalige kloosterkapel haar intieme karakter behouden. Op deze pagina bekijken we het intererieur van de kerk en de unieke 17e eeuwse preekstoel.
De kloostergangDit is een reconstructie! Van de vroegere kloostergang werden tijdens de restauratie de toegangspoortjes en delen van de vloer teruggevonden. Vooral het meest oostelijke poortje is fraai: het heeft een klaverbladmotief (zie ook de buitenkant van de toren), is deels uit tufsteen opgetrokken en rust op muurzuiltjes. Verder zijn er diverse lampennisjes te zien, die de Cistercienzer nonnen de weg in het donker wezen. De gang vormt de verbinding tussen de (herbouwde) consistoriekamer (waar predikant en kerkenraad voor de kerkdienst bijeenkomen) en het in 1974 nieuw aangebouwde ontmoetingscentrum.
De kerkruimteAls we het interieur van de kerk gaan bekijken, zien we direct dat we met protestantse bewoners te maken hebben. Centraal staat de preekstoel, achter het zogenaamde doophek; ervoor de avondmaalstafel en het doopvont. Het doophek dankt zijn naam aan het feit dat vroeger achter dit hek werd gedoopt in de zogenaamde "dooptuin". Deze indeling is inmiddels ruim 400 jaar oud. Aan de kloosterperiode herinneren nu nog de nissen in de noordmuur, zogenaamde hagioscopen. Vroeger zaten daar kleine raampjes in, vermoedelijk om leken en/of besmettelijk zieken die de kapel niet in mochten, toch zicht te geven op de eucharistievieringen.
De preekstoelDe unieke preekstoel is pas kort in de Abdijkerk aanwezig. Hij is afkomstig uit het Noord-Hollandse dorp Wijdenes. Na een verrassende restauratie, waarbij de oorspronkelijke beschilderingen weer werden ontdekt, is deze in 1976 in de Abdijkerk geplaatst. Hij stamt uit het begin van de 17e eeuw en is, als enige in Holland, beschilderd met de Tien Geboden (naast enkele andere Bijbelteksten). Links naast de preekstoel is in 1992 een gedenksteen geplaatst ter herinnering aan Machteld van Brabant, de grondlegster van de Loosduinse abdij, die in 1267 in deze kerk begraven is. Ook het doophek komt uit Wijdenes. Als u de boog boven het deurtje goed bekijkt, ziet u dat het wapen van dit plaatsje erin is opgenomen.
Bij het afbikken van de cement pleisterlaag van de zuidmuur kwamen de oorspronkelijke verbindingspoortjes tussen kerk en kloostergang weer tevoorschijn.Hier het meest oostelijke en oudste poortje, dat nog vrijwel ongeschonden was en bijzonder fraai genoemd kan worden. Het vertoont een zuivere rondboog, versierd met een tufsteenlaag en rustend op twee kolommen van ronde kraalstenen, op een gemetseld en behakt basement. De binnenzijde vertoont een driepas of klaverblad, welk motief ook voorkomt in de torenwanden.
Welkom in de Abdijkerk 1 - 2 - 3 - 4 - 5De Abdijkerk heeft als voormalige kloosterkapel haar intieme karakter behouden. Op deze pagina bekijken we het intererieur van de kerk en de unieke 17e eeuwse preekstoel.
De kerkruimteAls we het interieur van de kerk bekijken, zien we direct dat we met protestantse bewoners te maken hebben. Centraal staat de preekstoel, achter het zogenaamde doophek; ervoor de avondmaalstafel en het doopvont. Het doophek dankt zijn naam aan het feit dat vroeger achter dit hek werd gedoopt in de zogenaamde "dooptuin". Deze indeling is inmiddels ruim 400 jaar oud. Aan de kloosterperiode herinneren nu nog de nissen in de noordmuur, zogenaamde hagioscopen. Vroeger zaten daar kleine raampjes in, vermoedelijk om leken en/of besmettelijk zieken die de kapel niet in mochten, toch zicht te geven op de eucharistievieringen.
De preekstoelDe unieke preekstoel is pas kort in de abdijkerk aanwezig. Hij is afkomstig uit het Noord-Hollandse dorp Wijdenes. Na een verrassende restauratie, waarbij de oorspronkelijke beschilderingen weer werden ontdekt, is deze in 1976 in de abdijkerk geplaatst. Hij stamt uit het begin van de 17e eeuw en is, als enige in Holland, beschilderd met de Tien Geboden (naast enkele andere Bijbelteksten). Links naast de preekstoel is in 1992 een gedenksteen geplaatst ter herinnering aan Machteld van Brabant, de grondlegster van de Loosduinse abdij, die in 1267 in deze kerk begraven is. Ook het doophek komt uit Wijdenes. Als u de boog boven het deurtje goed bekijkt, ziet u dat het wapen van dit plaatsje erin is opgenomen.
De kloostergangDit is een reconstructie! Van de vroegere kloostergang werden tijdens de restauratie de toegangspoortjes en delen van de vloer teruggevonden. Vooral het meest oostelijke poortje is fraai: het heeft een klaverbladmotief (zie ook de buitenkant van de toren), is deels uit tufsteen opgetrokken en rust op muurzuiltjes. Verder ziet diverse lampennisjes, die de Cisterciënzer nonnen de weg in het donker wezen. De gang vormt de verbinding tussen de (herbouwde) consistoriekamer (waar predikant en kerkenraad voor de kerkdienst bijeenkomen) en het in 1974 nieuw aangebouwde gemeentecentrum.